Loader
De Volharding

Lot is dol op dingen met een ‘verhaal’. Zo is zij ook helemaal verliefd geworden op het pand waar zij nu zit toen zij dit voor de eerste keer zag. Lot zit gevestigd in een gebouw wat ‘De Volharding’ heet. Een pand met een waanzinnige geschiedenis. En dát is precies iets voor Lot dus!

 

Wellicht ben je al eens een keer bij Lot en de Walvis geweest, of kom je uit de buurt en zie je al die tijd ‘De Volharding’ op het gebouw staan en vroeg je je af waar dit vandaan komt. Het gebouw waar Lot en de Walvis in is gevestigd is het oude Havengebouw van de Leidsche Stoombootmaatschappij ‘De Volharding’. De naam van het pand is dus afkomstig van een stoombootmaatschappij en dit gebouw aan de Leidse haven was hun hoofdkantoor.

 

Deze Leidse stoombootmaatschappij werd opgericht in 1852. Zij begonnen met een lijn tussen Leiden en Amsterdam en breidde later uit met meerdere lijnen en schepen. Zo had ‘De Volharding’ op zijn hoogtepunt meer dan tien schepen in gebruik. In 1889 betrokken zij de door W.C. Mulder in neorenaissancestijl ontworpen panden Haven 1-5 dit werd het nieuwe hoofdkantoor (ook wel Havengebouw genoemd) van ‘De Volharding’.

 

In 1903 vierde ‘De Volharding’ nog hun vijftigjarig bestaan, maar niet veel later door de opkomende concurrentie van tram, trein en bus gingen er steeds meer rederijen failliet. Het werd een strijd die moeilijk vol te houden was en ook in 1930 verloor uiteindelijk ‘De Volharding’ de strijd en staakte haar activiteiten.

 

Nadat ‘De Volharding’ gestopt was, heeft er jarenlang een garagebedrijf in het gebouw gezeten en later ook een autoschadebedrijf. Het heeft uiteindelijk tot 2013 geduurd voordat het pand grondig werd verbouwd en er een grand café de deuren opende met de naam ‘De Volharding’. Sinds de zomer van 2015 mag Lot zichzelf de trotse eigenaar van dit prachtige monumentale pand noemen.

(bron: Erfgoed Leiden.)